Sinterklaas en Zwarte Piet zijn weer naar Spanje. De cadautjes die deze Sint gekocht had zijn weer goed terecht gekomen. De cadeautjes die deze Sint gekregen had, waren minder succesvol. Want de Sint had mij o.a. bedacht met een of ander zelfgeknutseld kluis gebeuren waar een presentje van mijn lijstje inzat, verborgen in een hoop stinkende viezigheid….

Leuk, zo’n pakjes avond met surprises…. Het wellicht bekende dobbelspelletje maakte de avond af en de vooraf genoten gourmet maaltijd stinkt nog steeds door de huiskamer. Een van de andere cadeautjes was een mooie broek, maatje groot…iets te groot bleek later, en dus stond ik er zojuist mee in de winkel om te ruilen voor een maatje kleiner….. jawel, kleiner ! En toen ik onderweg was naar het winkelcentrum bleek dat we ons blijkbaar al weer opmaken voor het volgende feest.
2 dagen Kerstmis komen eraan. Dat we daar 3 weken aggressieve commerciele middenstand voor moeten overleven is blijkbaar bijzaak. Terwijl ik een maatje kleiner aan het passen was, schalde Wham met hun Last Christmas al weer door de winkel. ’t Zou de Last Time moeten zijn dat ‘ie gedraaid werd…. En als iemand het daar niet mee eens is, laten we dan verlost blijven van dat gedoe tot in ieder geval zo’n beetje de 20e van deze donkere decembermaand….

Toen ik net naar het winkelcentrum reed kwam ik wel 3 auto’s tegen die een kerstboom ingeladen hadden. Het begint ook steeds vroeger op Kerst te lijken, in ’t dorp kom je ook al niet meer onder de kerstmuziek en kerstverlichting uit. En je doet er gewoon aan mee, of je wilt of niet…want je komt er inderdaad niet onderuit.

Maar, ehm… Kerst ging toch over Jezus ? De herders ? Jozef en Maria ? Het lijkt er niet meer op tegenwoordig….. Kerstinkopen doen doe je eigenlijk elke dag, van nu tot Kerstmis. Want overal schalt de kerstmuziek uit de speakers, ik ben al 2 kerstmannen tegengekomen en er liggen meer pakjes onder de boom bij dat grote warenhuis dan ik ooit onder mijn boom heb durven leggen… en met 3 kinderen liggen er echt wel een aardig aantal onder…. Het zal wel zo moeten…. Straks zitten we weer met zijn allen, quasi verplicht, bij elkaar voor het kerstdiner. En dan heb ik nog mazzel want voor mij is het geen sociaal verplicht nummer, mijn gezelschap is al jaren het zelfde clubje, nl vrouw en kinderen en verder familie en schoonfamilie die nog wel regelmatig bij elkaar over de vloer komen. Bij mijn maat is dat anders, die kan zijn schoonouders niet luchten of zien, (en vise versa geldt het zelfde heb ik me laten vertellen) maar zit wel aan de kerst tafel met dat gezellige stel…. want tja, dat schijnt er zo bij te horen. Elk jaar is dat weer de zenuwslopende afsluiting van het jaar en elk jaar loopt dat weer uit op een stilzwijgende verlenging: ” Tot volgend jaar ” ….

Ik zou bijna zeggen, hou toch op en ga lekker op reis. En nu ik dat zo zeg, wordt ik er meteen weer aan herinnerd, want er komen weer wat vliegtuigen over mijn huis gedenderd….ik woon tenslotte onder de aanvliegroute van de Kaagbaan…. misschien moet ik inderdaad maar eens in zo’n ding gaan zitten en met Kerst wat leuks in het buitenland gaan doen…… zo’n traditionele Kerst in Oostenrijk of Tsjechie waar ze nog zingend onder de kerstboom zitten….dat lijkt me wel wat. We zullen zien, als ik dit zo lees kom ik opeens ook in de kerststemming…..zo hebben ‘ze’ het toch weer voor elkaar….

Geld moet rollen hoorde ik laatst zo’n politicus zeggen, en als ik zo teruglees wat ik zojuist geschreven heb, ga ik me daar ook maar eens goed schuldig aan maken dit jaar….. Laten we zeggen dat het voor het hogere doel gaat zijn…. dan kan ik het in ieder geval nog afschuiven op het feit dat ik het doe omdat ik de crisis mede wil bestrijden…. Niet dat die paar Euro’s de crisis gaat oplossen, maar de gedachte dat het een kleine bijdrage is in het grotere geheel, maakt dan dat ik het wel weer durf te verantwoorden…. zo zie je maar, zo’n blog schrijven levert soms toch nog mooie ideeen op…. Ho, ho, ho….. !

Marcellinho